“In Dependence”: 175 JAMB Possible Questions And Answers From The Book

We have provided 175 JAMB likely or possible questions from the book “In Dependence”. As you already know, “In Dependence” is the title of the newly approved novel by JAMB for 2018 UTME candidates.

We believe by now, many candidates must have registered and obtained the newly introduced novel. And as such many ought to have finished the novel. I mean those that enjoy reading such novels.

However, to give you a clue on what kind of questions to expect, we have compiled a number of possible questions and answers from the book.

More questions will probably be added before the exam commences.
Candidates are to ensure they go through the book completely have a clear idea of what it is talking about and note the characters involved.

To view the comprehension chapter by chapter summary, CLICK HERE

These questions only serve to give you an idea on how JAMB will present the question. It does not mean that these are the exact questions that will come up during the examination.

These questions should only serve to guide you on how to read and what to look out for while reading.




The options or senbtences in asteriks (*) are the answers in questions 1

1. Modupe and Tayo always visit where at dark hours
*A. Lebanese Cinema*
B. Hill’s Club
C. Auvergne’s Theatre
D. Las Palmas de Club
Answer is A

2. “Here is some money for the ladies”; The speaker here is ________
A. Uncle Kayode
B. Yusuf(Tayo’s friend)
C. Mr. Adeniyi Ajayi
*D. Uncle B*
Answer is D

3. It was said in the letter written to Inspector Adeniyi Ajayi, that Tayo met King Olav’s son from ________
A. South Africa
B. London
*C. Norway*
D. Brazil
Answer is C

4. Mr. Ike Nwandi, studies _______ abroad
A. Latin
*B. History*
C. Law
D. Modern Languages
Answer is B

5. What was Uncle Kayode’s job rank before his return from Abroad?
A. FBI agent
B. Lieutenant
*C. Senior Army Officer*
D. Superintendent
Answer is C

6. A simile embroidered to qualify Mr. Ajayi’s silver car was – Answer: *It was glistened like a fresh river fish*

7. Before Tayo’s travel, He presumed that Uncle Bola held – Answer:*the secret to a woman’s heart*

8. In the last sentence of Mr. Ajayi’s letter to his son was their family’s motto which states – Answer:*In all things moderation, with exception of study*

For questions 9-28, check for the answers after question number 28

9. How is Suleiman related to Vanessa
(a) Biological son
(b) Adopted son
(c) Nephew
(d) Sibling

10. Vanessa’s Mother known as ______ died of cancer in what year.
(a) Mrs Baker, 1975
(b) Mrs Elizabeth, 1976
(c) Mrs Baker, 1977
(d) Mrs Elizabeth, 1978

11. Vanessa was eventually married to who?
(a) Professor Peters
(b) Professor Tayo
(c) Professor Edwards
(d) Professor Trevor

12. What is the nature of Christine’s death?
(a) Murder, overdose
(b) Suicide, overdose
(c) Accident
(d) Cancer

13. Uncle Kayode later pursued a career in _______
(a) Teaching, London
(b) Businessman, France
(c) Engineering, France
(d) Sailor, London

14. Professor Tayo was given an honorary award in
(a) Music
(b) Civil Law
(c) Science
(d) Literature

15. How many honorees were awarded a doctorate alongside Professor Tayo
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

16. Tayo’s cousin, Tunde is the Pastor of
(a) a great Catholic Cathedral in London
(b) a Nigerian protestant church in London
(c) fastest growing Nigerian Church in London
(d) a Baptist Regional Church in London

17. Kwame had been teaching in the ______ before Tayo’s arrival
(a) California University
(b) Oxford University
(c) London University
(d) San Francisco University

18. For how many years has Kwame been teaching in the University before Tayo’s arrival.
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Nine

19. The name of the driver accompanying Tayo to the Airport when he had an accident is
(a) Audu
(b) Ahmed
(c) Abdou
(d) Alfeez

20. Mrs. Elizabeth seemingly had an affair with a slave while in Nigeria named?
(a) Daudu
(b) Danladi
(c) Danjuma
(d) Dende

21. Pick-up-your-stick-and-sandals marriage was a phrase popularly used by the ______ according to Vanessa
(a) Igbo
(b) Yoruba
(c) Hausa
(d) Europeans

22. Salamatou is the biological mother of Suleiman, but she died of
(a) Cancer
(b) Car accident
(c) Brief Illness
(d) Heart attack

23. Vanessa married to Professor Barker on
(a) July 14th 1975
(b) July 15th 1976
(c) July 16th 1977
(d) July 17th 1978

24. Suleiman was ______ years old when he dropped out of the university
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 20

25. Vanessa Richardson is an Africa Journalist who writes column for
(a) Washington Post
(b) New York Times
(c) The Guardian
(d) Daily Times

26. Akin, the carver, had a great uncle, who was a servant to ______ during colonial periods
(a) Colonial officer Jonathan
(b) Mr Nancy Murdoch
(c) Sir Hugh Trevor
(d) Lord Lugard

27. Tayo lied to Vanessa that Christine was his
(a) Sister
(b) Friend
(c) Cousin
(d) Enemy

28. Kemi (Tayo’s daughter) has a boyfriend named ______, who works as a _____
(a) Charlie, photographer
(b) Laurent, chef
(c) Richard, chef
(d) Metuh, photographer.

Answers:
BDCBCDCCDB [9-18] CCCBBBCDCB [19-28]
The answers to questions 29 – 58 are ticked as (-> )

29. Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos ->
(d)Benin

30. where does Ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education ->
(c)as a British council
(d)as a business man

31. Which word does Akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow ->
(c)Yowa
(d)left out

32. who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam ->

33. what game did Akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo ->
(d)Ludo

34. what is the name of Akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard ->
(d)Fred

35. whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa ->
(c)Modupe
(d)his mother

36. what was written on Kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world ->
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass

37. where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos ->
(d)England

38. in what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974 ->

39. how old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months ->
(d)3weeks

40. who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim ->
(c)Vanessa
(d)Christine

41. what was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi ->
(d)funke

42. who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s ->

43. what was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman ->
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike

44. when was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning ->
(d)Saturday evening

45. what did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains ->
(d)coffee

46. what was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele ->
(d)Fred

47. who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother ->
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law

48. what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel ->
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit

49. what was the name of Yusuf’s current girlfriend?
(a)Amina
(b)yemi
(c)Joyce ->
(d)femi

50. What did Tunde refuse to have at the party in his house?
(a)wordly music
(b)smooching
(c)drinks ->
(d)dance

51. Tunde’s room was designed to be what?
(a)Hotel
(b)A lounge ->
(c)a slf con
(d)a mansion

52. The name of Tayo’s cousin was?
(a)Bayo
(b)Tumi
(c)Tunde ->
(d)jumoke

53. where did Tayo accompany tunde to?
(a)The club
(b)the bakery ->
(c)the restaurant
(d)Vanessa’s house

54. where was Yusuf working at?
(a)The bakery
(b)At the clinic
(c)At the hospital ->
(d)At the bank

55. what did Tayo aspire to be in the future!
(a)A teacher ->
(b)an accountant
(c)a drunk
(d)an entrepreneur

56. what is the name of Vanessa’s father!
(a)Michael
(b)Olamide
(c)Jonathan. ->
(d)buhari

57. who drove to fetch uncle tony from station when he arrived France?.
(a)Tunde
(b)Tayo
(c)Jane ->
(d)kemi

58. who was never asking but announcing?
(a)Nancy Mordovia
(b)Nancy Morx
(c)Nancy mordoch ->
(d)Nancy Bradford

“In Dependence” JAMB Possible Questions And Answers Chapter By Chapter
The questions below were extracted from each chapter of the book “In Dependence”. So if you would like to know JAMB possible questions and answers from chapter to chapter of the book, you have it below; Chapter One Likely JAMB UTME Questions And Answers

1. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College

3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England? Ans: It is their tradition

4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water

Chapter Two Likely JAMB UTME Questions And Answers

5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

6. In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography

7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study

Chapter Three Likely JAMB UTME Questions And Answers

8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother

10. Christine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time

Chapter Four Likely JAMB UTME Questions And Answers

11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English

12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? Ans: Jane

13. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality

Chapter Five Likely JAMB UTME Questions And Answers

14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman

15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
Ans: Pidgin

16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

Chapter Six Likely JAMB UTME Questions And Answers

17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility

18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer over there

19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans; Moremi

Chapter Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers

20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake

21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
Ans: Christmas party

22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
Ans: His South African racist miner friends.
Chapter Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers

23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years

24. “We all get embarrassed by our parents”. Who said this?
Ans: Tayo

25: To whom was it said?
Ans: Vanessa’s

Chapter Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers

26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness

Chapter Ten Likely JAMB UTME Questions And Answers

27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris

28. Christine died by——?
Ans: Suicide

29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

Chapter Eleven Likely JAMB UTME Questions And Answers

30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde

31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’

Chapter Twelve Likely JAMB UTME Questions And Answers

33. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet

34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
Ans: Racism

35. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English

Chapter Thirteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans; Kitchen (in tins) or public baths.

37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence

38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf

Chapter Fourteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s

40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy

41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Ans: Vanessa

Chapter Fifteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
Ans: He woke up homesick

43. Where did he buy his chicken from?
Ans: The Covered Market

Chapter Sixteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

44. The finest hotel in Oxford is…?
Ans: Randolph Hotel

45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode

Chapter Seven Teen Likely JAMB UTME Questions And Answers

46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?
Ans: Mr Richardson

47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement?
Ans: Mr Richardson

48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’?
Ans: Tayo’s mother

Chapter Eighteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
Ans: Bigotry

50. Who is Dele?
Ans: The village drunk

Chapter Nineteen Likely JAMB UTME Questions And Answers

51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman

Chapter Twenty Likely JAMB UTME Questions And Answers

52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture

53. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman

Chapter Tweentyone Likely JAMB UTME Questions And Answers

54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? Ans: Greed and mismanagement

55. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University

56. Who is Miriam?
Answer: Tayo’s wife

Chapter Twenty-two Likely JAMB UTME Questions And Answers

57. Whose diary did Tayo discover in his study?
Ans: Vanessa’s

58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

Chapter Twenty-three Likely JAMB UTME Questions And Answers

59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house

60, What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
Ans: Akin

Chapter Twenty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers

61. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest

62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
Ans: He Wanted to wait and help his students

Chapter Twenty Five Likely JAMB UTME Questions And Answers

63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.

64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not? Ans: To receive an award for his book

65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

66. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment

Chapter Twenty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers

67. Who challenged Tayo on the road on his way home?
Ans: The soldiers

68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly

Chapter Twenty-Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers

69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
Ans: Cancer

70. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke

71. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident

Chapter Twenty-Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers

72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years

73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?
Ans: Edward

74. To whom was the statement made?
Ans: Vanessa

Chapter Twenty-Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers

75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?
Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child

76. For what reason was Tayo detained?
Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.

Chapter Thirty Likely JAMB UTME Questions And Answers

77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?
Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite

78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?
Ans: Suleiman

Chapter Thirty-One Likely JAMB UTME Questions And Answers

79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?
Ans: The Carrington Home for the Elderly

80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?
Ans: To meet Tayo

81. What was her father looking for before she came?
Ans: His pen

Chapter Thirty-Two Likely JAMB UTME Questions And Answers

82. What is name of Tayo’s driver?
Ans: Abdou

83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
Ans: Tayo

84. To whom was it said?
Ans: Abdoun

Chapter Thirty-Three Likely JAMB UTME Questions And Answers

85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
Ans: San Francisco

86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?
Ans: Miriam’s

Chapter Thirty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers

87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?
Ans: The poor relationship between her and her father

88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.

Chapter Thirty-Five Likely JAMB UTME Questions And Answers

89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?
Ans: San Francisco.

90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?
Ans: Kwame

91. To whom was this said?
Ans: Tayo

Chapter Thirty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers

92. What honorary degree did Tayo receive?
Ans: Doctorate of literature

93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?
Ans: A middle-aged couple

94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?

Test Questions from The Book “In Dependence”
Below are questions from the book Independence. We would like you to answer the questions below your self. We have provided answers to the questions above. Now we would like to test you, If you have read the book , you should be able to provide answers to this questions below. If you know the answers to any of the questions, use the comment box to tell others the answer in case of those that are yet to finish reading the book.

1. Modupe and Tayo always visit where at dark hours
A. Lebanese Cinema
B. Hill’s Club
C. Auvergne’s Theatre
D. Las Palmas de Club

2. “Here is some money for the ladies”; The speaker here is
________
A. Uncle Kayode
B. Yusuf(Tayo’s friend)
C. Mr. Adeniyi Ajayi
D. Uncle B

3. It was said in the letter written to Inspector Adeniyi Ajayi,
that Tayo met King Olav’s son from ________
A. South Africa
B. London
C. Norway
D. Brazil

4. Mr. Ike Nwandi, studies _______ abroad
A. Latin
B. History
C. Law
D. Modern Languages

5. What was Uncle Kayode’s job rank before his return from
Abroad?
A. FBI agent
B. Lieutenant
C. Senior Army Officer
D. Superintendent

6. A simile embroidered to qualify Mr. Ajayi’s silver car was ________

7. Before Tayo’s travel, He presumed that Uncle Bola held ________

8. In the last sentence of Mr. Ajayi’s letter to his son was their
family’s motto which states ________

9.Who told Vanessa that Tayo and Christine are lovers.————

10. Yusuf married who ————

11. Where did Tunde live ————

12. The first three Nigeria students are Tayo, ————

13. Who Introduced Tayo to Pro Edward barker and his wife ————

14. What is the name of Tayo scout ————

15. Mrs baker preferred to be called what ————

16.Who named Vanessa Moremi ————

17. Simon’s girl friend name is ————

18.Why did Christine broke up with Tayo ?————

19.When Tayo discovered that something was going on between Christine and Ike, He was _________
(a) Indifferent (b) jealous and was no longer himself (c) deeply sorrowful (d) very angry with Ike and would harm him

20. Who did tayo feel indebted to for the scholarship?
A) head master faircliff b) Mrs burton c) Mr baker d) Mr Richardson

21. What is the name of Tayo’s sister that worked as an accountant?
A. Bayo
B. Bisi
C. Remi
D. Bola

22. Tayo was honoured with a doctorate degree in….
a) literature b) Litteris c) Literary

23. How many people received honorary degree along with Tayo? ———

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. 2019 JAMB RUNS | 2019 JAMB RUNZ | 2019 JAMB EXPO | 2019 JAMB CHOKES | 2019/2020 JAMB RUNS
  2. JAMB 2019 Registration Begins - Monitoring Thread

Leave a Reply

Your email address will not be published.




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.